Celerová polévka s čočkou
Potřebujete
- půl celeru – předem upečeného (nakrájený zakápneme olejem a pečeme 15-20 min na 180°C)
- 100-150 g žluté nebo červené čočky
- 1,5 l vývaru
- cibule, česnek, drcený kmín, tymián
- smetana na zjemnění
Postup
- V hrnci na kapce oleje osmahneme do sklovata cibulku, přidáme celer a smažíme, po chvíli ještě přidáme i čočku a drcený kmín a také ji osmahneme.
- Na chvilku přidáme i česnek (prolisovaný, nebo nakrájený) a necháme ho rozvonět.
- Vše zalijeme vývarem a vaříme do úplného změknutí čočky i celeru.
- Vše rozmixujeme, pokud je potřeba dosolíme a zjemníme 200 ml smetany.
- Opět na pár minut přivedeme k varu.
- Vypneme hořák a přidáme ještě trochu tymiánu.
Podávala jsem s praženými kešu oříšky, můžete ještě přidat zakysanou smetanu, nebo si udělat zastřené vejce pro doplnění bílkovin.