Celerová polévka s čočkou

Potřebujete

  • půl celeru – předem upečeného (nakrájený zakápneme olejem a pečeme 15-20 min na 180°C)
  • 100-150 g žluté nebo červené čočky
  • 1,5 l vývaru
  • cibule, česnek, drcený kmín, tymián
  • smetana na zjemnění

 

Postup

  1. V hrnci na kapce oleje osmahneme do sklovata cibulku, přidáme celer a smažíme, po chvíli ještě přidáme i čočku a drcený kmín a také ji osmahneme.
  2. Na chvilku přidáme i česnek (prolisovaný, nebo nakrájený) a necháme ho rozvonět.
  3. Vše zalijeme vývarem a vaříme do úplného změknutí čočky i celeru.
  4. Vše rozmixujeme, pokud je potřeba dosolíme a zjemníme 200 ml smetany.
  5. Opět na pár minut přivedeme k varu.
  6. Vypneme hořák a přidáme ještě trochu tymiánu.

Podávala jsem s praženými kešu oříšky, můžete ještě přidat zakysanou smetanu, nebo si udělat zastřené vejce pro doplnění bílkovin.